Odpowiednio skomponowany jadłospis odgrywa kluczową rolę, jeżeli chodzi o rozwój organizmu dziecka. Jak powinna wyglądać idealna dieta Twojej pociechy?
Piramida zdrowego żywienia dzieci
Jak prezentuje się piramida prawidłowego odżywiania najmłodszych? Na pierwszym poziomie znajdować powinny się tu produkty zbożowe z pełnego ziarna dostarczające węglowodanów złożonych, a także tłuszcze roślinne bogate w kwasy tłuszczowe. Drugi poziom to warzywa i owoce, które dzieci powinny jeść minimum 2 — 3 razy dziennie. Kolejny poziom stanowią orzechy i rośliny strączkowe. Na poziomie czwartym winny znajdować się: chudy drób, jajka oraz ryby, piątym — wyroby mleczne, a szóstym — białe pieczywo, biały ryż, masło, czerwone mięso oraz słodycze.
By ustrzec dziecko przed otyłością, zadbać należy o włączenie aktywności fizycznej, na przykład pod postacią dodatkowych, pozalekcyjnych zajęć sportowych.
Dieta dla dzieci w wieku przedszkolnym
Przebywające wśród rówieśników przedszkolaki są szczególnie narażone na zachorowanie na różnego rodzaju choroby wieku dziecięcego i choroby górnych dróg oddechowych. Niewłaściwa dieta uboga w białko i witaminy przyczyniać może się do obniżenia odporności dziecka. O czym należy pamiętać przy jej układaniu? Wszystkie wchodzące w skład diety dziecka posiłki zawierać powinny niezbędne składniki pokarmowe, jak węglowodany, białka, tłuszcze, sole mineralne oraz witaminy. Normy żywieniowe dla przedszkolaków zakładają dostarczenie około 80 — 90 kalorii na 1 kilogram ciała, co przekłada się na 1500 — 2000 kalorii dziennie. Bardzo ważną rolę w jadłospisie dziecka odgrywa mleko. Dziennie spożywać powinno się go w ilości około 600 mililitrów. Jeżeli pociecha za nim nie przepada, zastąpi można je kefirem, jogurtem lubi białym serem. W każdym z wymienionych produktów znajduje się łatwo przyswajalny wapń, który to gwarantuje prawidłowy rozwój kości. Głównym posiłkiem dnia w jadłospisie przedszkolaka jest obiad. Zawierać powinien on pełnowartościowe białko, które znajduje się w mięsie oraz rybach. Dodatek stanowić powinny tu warzywa stanowiące cenne źródło witamin zapewniających optymalny rozwój organizmu.
Jadłospis dzieci w wieku szkolnym
W diecie dzieci chodzących do szkoły najważniejszą rolę odgrywa pierwsze oraz drugie śniadanie. Powinno być ono obfite i pełnowartościowe. Na pierwsze śniadanie pociecha zejść może na przykład zupę mleczną i kanapki z wędliną, masłem oraz warzywami, jak ogórek, pomidor czy rzodkiewka. Jeżeli chodzi natomiast o drugie śniadanie, w jego skład wchodzić mogą produkty białkowe, jak jajka, mięso, ser czy mleko, warzywa i owoce (zarówno surowe, jak i gotowane) oraz wyroby zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (są to między innymi ryby, orzechy oraz oliwa z oliwek).
Sprawdź również catering dietetyczny Szczecin