Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny w gastronomii jest szczególnie istotne. Tylko wtedy przygotowywane potrawy będą w pełni bezpieczne dla konsumenta, i nie wpłyną negatywnie na jego zdrowie. Obowiązek dokładnego czyszczenia powierzchni gastronomicznych jest również egzekwowany przez Sanepid, dlatego, aby zapobiec ewentualnym problemom, trzeba podchodzić do tego tematu z należytą uwagą. Przy odpowiednio zastosowanych metodach łatwo jest utrzymać czystość w kuchni.
Mycie i dezynfekcja – podstawowy punkt DHP
Higiena w lokalu gastronomicznym stanowi kluczowy czynnik funkcjonowania takiej placówki. Proces dezynfekcji jest wieloetapowy i składa się na niego czyszczenie oraz właściwe mycie.
Pod pierwszym pojęciem kryje się ogół działań, które pozwalają przygotować powierzchnię do mycia. Czyszczenie zwiększa skuteczność późniejszego procesu i może być przeprowadzone ręcznie lub mechanicznie. Mycie ma na celu usunięcie osadów, resztek jedzenia oraz części mikroorganizmów z powierzchni. Można je przeprowadzić ręcznie, mechanicznie, a także z wykorzystaniem systemów pianowych i ciśnieniowych. Końcowym etapem jest dezynfekcja, która polega na eliminacji niepożądanych drobnoustrojów z powierzchni do takiego poziomu, który nie zagraża zdrowiu człowieka. Wyróżnia się dezynfekcję chemiczną oraz fizyczną.
W jaki sposób czyścić lokal gastronomiczny
Pomieszczenia kuchenne powinny być stale utrzymane w czystości, co wymaga systematycznych działań. Dobrze jest, gdy proces przeprowadza się regularnie, najlepiej myć zabrudzenia i resztki jedzenia po każdym dniu pracy.
Pierwszym etapem jest wstępne usunięcie brudu i lekkich zanieczyszczeń z powierzchni. W kolejnym kroku z zastosowaniem specjalnych środków myjących na mokro przeprowadza się kompleksowe czyszczenie. W dalszej kolejności trzeba spłukać powierzchnię i zdezynfekować środkiem o właściwościach bakterio i grzybobójczym, a następnie osuszyć umyte elementy.
Jak czyścić przybory kuchenne
Do usuwania zabrudzeń z powierzchni naczyń świetnie nada się profesjonalna zmywarka z funkcją wyparzania. Firma Stalgast udostępnia liczne produkty o zróżnicowanych właściwościach, które doskonale sprawdzą się do czyszczenia zastawy kuchennej.
Sprzęt przystosowany jest do mycia talerzy, szkła tac oraz pojemników zastosowanych do przygotowania posiłków. Zmywarka przemysłowa oferuje jednoczesne czyszczenie, mycie oraz dezynfekcję naczyń z pomocą wydajnego systemu parowego. Sprzęt jest przy tym prosty w obsłudze i może pomieścić znaczną liczbę przyborów kuchennych.
Zmywarko-wyparzarka pozwala zachować odpowiedni poziom higieny w lokalu gastronomicznym przez cały czas. Urządzenie zapewnia kompleksowe czyszczenie w stosunkowo krótkim czasie, zapewniając przy tym stosunkowo niskie zużycie energii elektrycznej. To doskonały sposób na zmniejszenie obowiązków w firmie gastronomicznej i usprawnienie działań!
Szeroką ofertę zmywarek gastronomicznych znajdziesz na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywarki-gastronomiczne/91.