Kulinaria

Mrożone egzotyczne owoce czyli pulpa marakuja

Napisane przez ReddsGo

Każdy z nas, w środku zimy, czasem ma ochotę na świeży, zdrowy koktajl z egzotycznych owoców. Przypomina nam się wtedy lato, wakacje, dobre chwile. Niestety, dostęp w Polsce do świeżych, egzotycznych owoców jest trudny, a kupując gotowe koktajle, często dostarczamy sobie niechcianego cukru, zagęszczaczy czy innych sztucznych składników. Jednym.

Z rozwiązaniem tego problemu jest robienie własnych koktajli. Wystarczy do tego mieć blender oraz składniki. Tylko skąd brać egzotyczne owoce ? Jednym z rozwiązań, jest mrożenie owoców. Polecam mrożona owoce brazylijskie. Dzięki temu że nie mają w sobie za dużo wody, zamarzają bardzo szybko, nie tracąc przy tym swoich własności odżywczych ani smaku. Parę godzin przed przygotowaniem koktajlu, należy wyjąć je z zamrażarki, by nie były że sobą sklejone. Kolejną opcja jest robienie pulpy. Czym właściwie jest pulpa ? To taka miazga zrobiona z owoców lub warzyw. Szczególnie smaczna i zdrowa jest pulpa marakuja oraz pulpa z mango.

Można ją robić na miejscu lub zamrażać i odmrażać. Gdy mamy już wszystkie składniki, bierzemy się do robienia naszego koktajlu. Owoce lub pulpę, miksujemy na gładką masę. Możemy zrobić koktajl na bazie wody, dodajemy wtedy wodę gazowaną lub niegazowaną, wedle uznania. Smaczniejszy jest jednak koktajl na bazie mleka lub kefiru czy jogurtu. Jeśli nie tolerujemy laktozy lub jesteśmy jaroszami, polecam mleczko kokosowe czy inne mleko roślinne. Sprawdzi się równie dobrze. W zależności czego użyjemy, zmieni się kaloryczność naszego posiłku. Taką wartość może się wahać między 300 a 500 kalorii w 250 mililitrach.

Skomentuj