Kuchnia turecko osmańska i trochę historii

Osmania to restauracja turecko-osmańska, w której kucharze wykorzystują tradycjonalne przepisy z ponad 1000-letnią historią. Wszyscy pracownicy Kebab Osmania Ottoman kierują się wizją “najwyższego poziomu obsługi klienta” oraz “bycie najlepszym ambasadorem kuchni tureckiej”, który dostarcza “najlepszej jakości dania kebab” w Polsce. Restauracja oferuje wysokiej jakości potrawy kuchni tureckiej, skomponowane z najświeższych składników i przypraw.

Historia kebabu “Osmania” oznacza “Ziemię Osmańską” lub “Imperium Osmańskie” i jest określeniem używanym przez wybitnego pisarza, etnologa, orientalistę, dziennikarza oraz doktora nauk humanistycznych w dziedzinie historii kultury, Jerzego Stanisława łątkę. Jego głównym obiektem badań naukowych są procesy cywilizacyjne, w wyniku których w XX wieku nastąpiło przekształcenie Imperium Osmańskiego w Turcję.

Kebab to pierwsze danie jakie przychodzi na myśl, kiedy myślimy o kuchni tureckiej i osmańskiej. Polega na gotowaniu mięsa bez wody, na węglu lub płomieniu. Istnieje wiele sposobów przyrządzania mięsa kebabowego; na tłustym papierze do gotowania lub na saç, patelni, tandoor, piekarniku czy garnku. Styl gotowania oraz składniki zależą od regionu i dzielą się na trzy kategorie: grillowane, gotowane w piecu i gotowane w garnku. Tureckie miasta, które słyną z pysznych kebabów to Gaziantep, Adana, Urfa, Hatay, Bursa, Erzurum.

Zalety kebaba Adana

Spróbuj, a nie pożałujesz Kebab Adana to mięso siekane nożem podobnym do tasaka, który tradycyjnie jest przygotowywany z mięsa jagnięcego, oleju z ogona jagnięcego, pasty pieprzowej, papryczki chili i soli. Kebab Urfa jest mniej pikantny niż kebab Adana i jest unikalny dla Şanlıurfa i przygotowywany jest z mięsa owczego.

Kebab Döner został pierwszy raz przyrządzony około 150 lat temu w Kastamonu, ale popularny jest w całej Turcji. Mięso przyprawiane jest dużą ilością ziół oraz gotuje na ogniu powstałym z palenia drewna. Kolejnym pysznym daniem z Kastamonu jest Kayu, czyli mięso jagnięce, które jest gotowane we wgłebieniu węglowym o głębokości 4 metrów.

Kebab Iskander to danie, które pochodzi z Bursy. Najchudsze kawałki mięsa owczego krojone są drobno i na wskos a następnie gotowane są przez obracanie ich nad żarem ognia. Kebab Iskander podawany jest na pide (turecka pizza), po czym jest skrapiany masłem i koncentratem pomidorowym.

Osmania, poza tradycyjnymi daniami kebab może zaspokoić głód Klientów, którzy mięsa nie jedzą. Do dyspozycji jest zupa z czerwonej soczewicy – Mercimek, różnorodne Meze, czyli przekąski składające się między innymi z tureckich serów czy oliwek. Na danie główne oferowane jest falafel, czy skomponowane talerze wege, a dla bardziej wymagających vegan.

Views:
70
Article Categories:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *