Eliminacja niektórych alergenów sprawia, że układ pokarmowy może działać lepiej. Przekłada się to nie tylko na sprawniejsze trawienie, pozbawione przykrych dolegliwości bólowych żołądka i jelit, ale także na bardziej wydajną odporność. Organizm może zająć się wszystkimi procesami w sposób bezproblemowy. Obecnie najczęściej eliminowanymi produktami z diety są gluten i laktoza. Uczulenie na te dwa czynniki jest coraz bardziej powszechne, nie tylko dorośli mogą zauważyć przykre dolegliwości po spożyciu tych alergenów, ból brzucha z tego powodu pojawia się także u dzieci. Dieta bez glutenu i laktozy jest łatwa do przeprowadzenia, jeśli można liczyć na profesjonalną pomoc. Popularnym zabiegiem w takim przypadku jest wykupienie dającej wiele możliwości diety pudełkowej. Taki catering nie musi być drogi, na rynku występuje wiele firm, które oferują klientom tego typu usługi. Do domu dostarczane są dania na każdy posiłek. Najczęściej występuje podział na: śniadania, obiady i kolacje. Zdarzają się jednak cateringi, gdzie można zauważyć także dodatkowe posiłki, jak podwieczorki.
Dlaczego warto skorzystać?
Do tego, żeby przejście na ten rodzaj diety miał sens, potrzebna jest specjalistyczna wiedza na temat prawidłowego odżywiania się. Niewiele osób ma takie wykształcenie. Biorąc pod uwagę catering pudełkowy, można liczyć na to, że każdy posiłek przygotowany jest przez dietetyka. Firma zapewnia pomoc w doborze właściwych, pozbawionych groźnych dla organizmu alergenów. Dieta bez glutenu i laktozy wymaga specjalistycznego podejścia do żywienia. Eliminacja nabiału czy pieczywa nie może wiązać się z brakami niektórych składników odżywczych w pożywieniu, trzeba je czymś zastąpić. Dietetyk jest specjalistą w swojej dziedzinie, będzie w stanie tak dobrać produkty, żeby nie występowały żadne braki. W ten sposób witaminy i minerały będą dostarczane do organizmu każdego dnia, wszystko po to, żeby utrzymać go w dobrej formie. Każda taka dieta to także szansa na zrzucenie zbędnych kilogramów.